Nepalul atrage vizitatori care alegă din mai multe motive. Unii sunt atrași de chemarea munților și căutând să urce sau să călătorească în Himalaya, alții sunt fascinaţi de intrigi, de cultura și de faimosul oraș Kathmandu , dar totuși alții vin în speranța că vor găsi un fel de trezire spirituală. Nepalul poate fi o aventură plină de adrenalină, un deschizător de ochi cultural sau o experiență de schimbare a vieții, în funcție de itinerariul și mentalitatea călătorului.

Majoritatea vizitatorilor vor petrece ceva timp în Kathmandu, vizitând atracții sacre și istorice și apoi vor ieși în alte părți ale țării. Unele dintre cele mai populare locații din afara capitalei sunt Parcul Național Chitwan,  pentru fauna şi flora sălbatice ale ţării și orașul de pe malul lacului Pokhara, o zonă populară pentru începerea călătoriilor. Veţi găsi o varietate de opțiuni, cele mai populare zone fiind regiunile Everest, Annapurna și Langtang.

În 2015, un cutremur major a lovit Nepal, provocând daune grave în Kathmandu și în alte zone ale țării. Turiştii trebuie să verifice condițiile locale înainte de a vizita.

Kathmandu este capitala și cel mai mare oraș din Nepal şi este unic în lume. Clădirile degradante din inima orașului sunt un contrast cu atmosfera plină de viață care străbate străzile. Mirosul de tămâie se scurge din magazine, în timp ce vânzătorii de stradă își împing mărfurile, iar oamenii își duc viața de zi cu zi, toate pe fundalul unor temple istorice și statui sculptate.

În urmă cu câteva sute de ani, Kathmandu era unul dintre cele trei orașe regale rivale, alături de Bhaktapur și Patan. Situate în imediata apropiere unul de celălalt, astăzi aceste trei centre rulează aproape împreună şi parcă există într-o oarecare dependeţă unul faţă de celălalt. Zona zero a orașului Kathmandu a fost mult timp Piața Durbar, cea mai mare piață pătratică din cele trei orașe regale și care este considerat un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO. Temple și monumente de diferite forme, dimensiuni, stiluri și credințe pot fi găsite aici.

Parcul Național Chitwan este locul în care turiştii vin să experimenteze o altă faţă a Nepalului, în afară de drumeții și de intriga din Kathmandu. Acesta este locul ideal pentru vedea vietățile sălbatice, dar  și o atmosferă calmă, de tip safari. La o altitudine de numai 100 de metri în unele zone, mult mai joase decât Kathmandu la 1400 de metri, această zonă are o climă tropicală musonică, de obicei destul de diferită de ceea ce majoritatea oamenilor se așteaptă să găsească în Nepal.

Fără dubii, o vacanță în Nepal poate schimba modul în care turistul percepe viața și tot ceea ce se întâmplă în jurul său!