Marea Neagră se situează între Europa şi Asia având ca state riverane România, Ucraina, Bulgaria, Turcia, Rusia şi Georgia. În general atunci când vrem să mergem într-o vacanţă la mare alegem litorarul Mării Negre din ţara noastră, din Bulgaria sau din Turcia.

Dincolo de faptul că este un loc unde majoritatea românilor preferă să îşi petreacă concediul de vara la plajă, Marea Neagră este şi un loc cu o istorie îndelungată şi care are multe lucruri pe care puţine persoane le ştiu. Te-ai întrebat vreodată ce ascunde Marea Neagră? Mai jos poţi vedem 7 lucruri interesante despre aceasta, lucruri pe care probabil nu le ştiai până acum.

1. De ce se numeşte Marea Neagră

Acest nume este dat încă din secolul al XV-lea. Legenda spune că acest nume i s-a dat tocmai pentru că este o mare agitată şi plină de furtuni violente. O altă explicaţie ar fi faptul că se află la Nord de Imperul Otoman.

2. Oxigenul din apa mării

Cu cât se înaintează în adâncime peste 200 m, cantitatea de oxigen începe să scadă. Unele microorganisme folosesc sulfat pentru a produce hidrogen sulfurat, dar şi pentru a oxida hrana.

3. În Marea Neagră există rechini

O singură specie de rechini trăieşte în Marea Neagră, însă trăieşte în adâncimi foarte mari chiar şi la 75 m şi este o specie singuratică. Nu ar fi periculos nici dacă ar trăi aproape de ţărm pentru că este şi sperios în acelaşi timp.

4. Specii pe cale de dispariţie

În Marea Neagră peste 160 de specii de plante şi de animale sunt pe cale de dispariţie. Printre acestea se numără: tonul, rândunica de mare, nistretul, steaua de mare sau crabul de piatră.

5. Epavele din Marea Neagră

De peşte 100 de ani în Marea Neagră se află 20 de epave care fac parte din patrimoniul naţional. Există chiar şi o navă de luptă din al Doilea Război Mondial şi se află la 20 de km de ţărm în zona Tuzla.

6. Alegele din mare

Pe litorarul Mării Negre din ţara noastră există mai multe alge pentru că aici găsesc hrana necesară, litoralul de aici fiind mai aproape de vărsarea Dunării în mare. În schimb în Bulgaria apa este mai limpede pentru că acolo se găsesc mai multe scoici, aceastea filtrând apa.

RASPUNDE

Te rog adauga comentariul tau
Introdu numele tau aici