Aya Sofya are o istorie la fel de complexă ca și Istanbulul însuși. Biserica Hagia Sophia (Biserica Sfintei Înțelepciuni) a fost transformată într-o moschee după cucerirea otomană și este acum un muzeu. Domul său este unul dintre simbolurile iconice ale orașului, raportat la toate cartierele din Sultanahmet (cartierul vechi al orașului Istanbul), care sunt pline de monumente impunătoare, totuși această clădire veche rămâne una dintre atracțiile de top pentru turiști.

Prima biserică de pe acest sit a fost construită de Constantin cel Mare în 326 d. Hr., dar aceasta a fost mai târziu arsă. Următoarea biserică care a apărut pe acest loc a fost apoi distrusă în timpul unei invazii. În timpul domniei împăratului Iustinian, biserica a fost reconstruită la o scară mai mare, construcția având loc între 532 și 537 d.Hr. Construită cu intenția de a depăși în splendoare toate clădirile antichității, construcția sa încorporează multe elemente clasice. Un număr mare de coloane au fost aduse la Constantinopol din temple din Asia Mică, Grecia și Italia şi au fost folosite cele mai fine elemente de marmură și cele mai nobile metale. Se spune că întreg costul clădirii a fost de 360 ​​de greutăţi de aur și că în construcția bisericii au fost angrenaţi peste 10.000 de muncitori.

Măsoară 75 de metri lungime, 70 de metri lățime și 58 de metri înălțime (de la podea la vârful cupolei), Aya Sofya este un spațiu mamut. În exonartex (vestibul exterior) și pronaos (vestibulul interior) sunt mozaicuri creștine timpurii. În timpul perioadei de funcționare a clădirii ca moschee, acestea au fost acoperite cu vopsea, dar lucrările de reconstrucție ce au început în anul 1931, când Aya Sofya a devenit muzeu, au insistat mai mult pe aceste frumoase opere de artă.

Datorită utilizării sale religioase duble de-a lungul secolelor, interiorul este un amestec fascinant de splendoare bizantină și otomană. Este aprins de nenumărate ferestre și dominat de magnificul dom central cu diametrul de 32 de metri. Pe plăcile principale sunt inscripționate imense circulare din lemn, înscripţionate în aur cu numele primilor patru califi. În absidă este mihrab (nișa indicând direcția Mecca).

Cinci sultani sunt așezați să se odihnească în complexul Aya Sofya, chiar în afara ieșirii principale a clădirii, alături de baptistria originală. Toate mormintele au interioare generoase cu lucrări de plăci İznik.

Una dintre cele mai faimoase componente ale Ayei Sofya este coloana din culoarul nordic lateral al Ușii Imperiale. Se spune că această coloană a fost binecuvântată de Sfântul Grigorie Făcătorul de Minuni, iar tocmai din acest motiv pelerinii obişnuiesc să aşeze degetul într-o gaură a coloanei, gest ce vindecă bolile suferinzilor.

 

RASPUNDE

Te rog adauga comentariul tau
Introdu numele tau aici