Viena, unul dintre cele mai frumoase orașe istorice ale Europei, a fost de mult timp unul dintre cele mai importante centre culturale ale continentului. Ca sediu al familiei habsburgice din Austria, timp de 700 de ani, Viena a atras cele mai strălucite minți creative din toată țara, o moștenire bogată care este sărbătorită în numeroasele sale muzee fascinante. Multe dintre cele mai bune muzee se găsesc într-o plimbare ușoară prin centrul Vienei, o zonă plăcută pentru pietoni, care este, de asemenea, bogată în atracții turistice, cumpărături și mese gustoase. Pentru a vă ajuta să profitați la maximum de timpul dvs. vă propunem mai multe obiective turistice pentru a putea alege cele mai bune muzee și galerii de artă din Viena pe care doriți să le vizitați:

 

  1. Muzeul Kunsthistorisches: Muzeul de Istorie a Artei din Viena

Muzeul de Istorie a Artei (Muzeul Kunsthistorisches Museum) găzduiește una dintre cele mai importante colecții de artă din lume. Expozițiile primare ale galeriei includ colecția sa egipteano-orientală, colecția de antichități grecești și romane, colecția de sculpturi și arte decorative, colecția de monede și, bineînțeles, colecția vastă de picturi. Repere ale colecției egiptene includ sarcofage mari de piatră din perioada 600-100 î.Hr., sicrie din lemn vopsită între 1100-100 î.H., precum și mumii cu învelișuri pictate și măști de aur, în timp ce colecțiile romane și grecești constau din numeroase lucrări de artă și mozaicuri. Printre vasta sa colecție de lucrări de artă se află piesele Dürer, Rubens, Rembrandt, Raphael, Titian și Michelangelo.

Naturhistorisches Museum, Natural History Museum in Vienna, Austria
  1. Österreichische Galerie Belvedere. În frumosul palat Belvedere, Österreichische Galerie Belvedere este una dintre cele mai importante colecții de picturi ale Vienei care includ numeroase capodopere din Evul Mediu și perioade baroc până în ziua de azi. Galeria este deosebit de puternică în lucrările pictorilor austrieci, cu accent pe exemple din mișcările Art Nouveau și Fin de Siecle, cum ar fi cele ale Egon Schiele și Gustav Klimt. Galeria are cea mai mare colecție din lume a picturilor lui Klimt, inclusiv cea mai cunoscută lucrare a sa, Kiss.

  1. Hofburg și Muzeul Sisi. Dintre camerele de la Hofburg accesibile publicului, unele dintre cele mai interesante sunt cele din apartamentele Franz Joseph, cele mai multe dintre ele rămânând la fel ca atunci când le-a folosit. Camera de zi somptuoasă din apartamentul împărătesei Elisabeth este considerată cea mai frumoasă cameră din palat, iar Grand Salon are colecții fine de mobilier Louis XIV și vase de porțelan Sèvres. În inima Palatului Hofburg, Muzeul Sisi este dedicat vieții celui mai venerat membru al regatului, a împărătesei Elisabeta (sau Sisi). Oferind o imagine a vieții sale privilegiate – precum și cea a aristocrației europene în secolul al XIX-lea – muzeul găzduiește mai mult de 300 de obiecte personale care odinioară aparțineau împărătesei. Reperele includ articole de îmbrăcăminte, cum ar fi mănuși și rochii, împreună cu o copie a rochiei pe care o purta la încoronarea ei și a rochiei sale baptismale originale din copilărie.

  1. Galeria de artă Albertina din Viena are 45.000 de desene, un milion de coli tipărite de materiale grafice care acoperă o perioadă de 500 de ani și 35.000 de cărți, ceea ce îl face cea mai cuprinzătoare colecție de materiale grafice din lume. Înființată în 1786 de către Ducele Albert de Saxonia-Tescha această colecție fantastică include piese din toate școlile europene importante. Printre exemple se numără Școala germană după secolul al XV-lea, în special lucrările lui Albrecht Dürer, precum și Scoala austriacă din secolul al XVIII-lea, inclusiv lucrările lui Gustav Klimt

  1. Biblioteca Națională austriacă, găzduită într-o clădire barocă din 1726, este aproape la fel de uimitoare în exterior ca și în interior. Temele exterioare includ un grup de statui care descriu zeita Minerva, în timp ce în interior se află mai multe fresce spectaculoase.
  2. Muzeul Vienei datează din 1888, când a fost fondat ca depozit de artefacte și documente considerate de importanță istorică. Principalele colecții se găsesc în Muzeul de la Viena Karlsplatz, unde se află expoziții de artă istorică și de artă din perioada neolitică și în Muzeul Vienez Hermesvilla, un palat restaurat cu exponate legate de istoria împăratului Franz Joseph și a soției sale, Elisabeth, care a rămas câteva zile aici în fiecare an.
  3. Muzeul Tehnic. Împăratul Franz Iosif a pus piatra de temelie a Muzeului tehnic al Vienei în 1908 și, până la deschiderea sa în 1918, a găzduit o colecție substanțială de inovații tehnologice. Astăzi, colecțiile sale oferă o secțiune transversală a dezvoltării tehnologiei, comerțului și industriei, cu referire specială la contribuția Austriei în aceste domenii.Un alt muzeu de interes este Muzeul Criminalității (Kriminalmuseum), cu colecția sa fascinantă de documente și artefacte – inclusiv instrumente de tortură.
  4. Muzeul de Istorie Naturala din Viena a fost proiectat în același timp cu Muzeul Kunsthistorisches, care se află chiar vizavi, iar cele 39 de galerii ale sale reprezintă cea mai importantă colecție de istorie naturală din țară. Înființată în 1765 de către Francis I, consortul Mariei Theresa, exponatele sale au fost prezentate în aceeași clădire încă din 1889. De remarcat este și Departamentul de Preistorie cu relicve și artefacte care datează din epoca de piatră până în Evul Mediu timpuriu.

  1. Cartierul Muzeelor ​​(Museumsquartier) este unul dintre cele mai ambițioase proiecte de construcție de la Viena din ultimii ani în jurul fostelor grajduri imperiale din Maria-Theresien-Platz și cuprinde o serie de muzee importante. Printre obiectivele importante se numără Muzeul Leopold, care găzduiește o colecție vastă de artă austriacă datând din 1880 la primul război mondial și cuprinzând aproximativ 600 de picturi în ulei. Sunt de notat, de asemenea, colecțiile artei vieneze Art Nouveau și Art Déco din galerie, împreună cu exemple de la Expresioniștii timpurii, inclusiv portrete importante ale Klimt și Schiele. O altă galerie de interes este Muzeul de Artă Modernă (Museum Moderner Kunst), cunoscut pentru mai mult de 7.000 de lucrări moderne și contemporane ale lui Warhol și Picasso.

 

  1. Colecția de mobilier imperial considerată în mare măsură ca fiind una dintre cele mai importante colecții de mobilier din lume (Hofmobiliendepot) – parte a colecției muzeelor din Palatul Schönbrunn – se concentrează în primul rând pe articole care aparținuseră uneori monarhiei habsburgice. Inițial, un depozit pentru mobilierul bine catalogat și valoros, această colecție spectaculoasă găzduiește astăzi mai mult de 165.000 de articole colectate de-a lungul a trei secole.