Vatican este un stat suveran, mai exact o enclavă aflată pe teritoriul oraşului Roma din Italia. Această ţară are numai jumatate de km pătrat. Papa, episcopul Romei, este cel care conduce acest stat în care funcţiile importante în stat sunt conduse de clerici. Vatican este în prezent cel mai mic stat independent care are o suprafaţă destul de mică, dar şi număr redus de locuitori şi este şi reşedinţa teritorială a Sfântului Scaun.

De foarte multe decenii aici este locul cel mai de bază al creştinismului. Din anul 1984 Vatican este înscris pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. Acest loc parte din Roma a fost dintotdeauna considerat un loc sacru unde nu era posibilă convieţuirea. Încă din anul 326 a fost construită prima biserică, peste mormântul Sfântului Petru.

Ce trebuie să ştii despre Vatican, un loc sfânt
Ce trebuie să ştii despre Vatican, un loc sfânt

Clima din Vatican se aseamănă foarte mult cu cea din Roma, o climă mediteraneeană temperată. Aici iernile sunt blânde şi ploioase iar verile calde şi secetoase. Datorită mărimii bazilicii Sfântul Petru, dar şi a fântânilor, au loc de multe ori fenomene precum ceaţa şi roua.

Cum este susţinută economia acestei ţări? În Vatican există industrii de tipărituri şi de producţie de mozaicuri, dar şi de confecţii de uniforme pentru angajaţi. Acest tip de economie unică este susţinută financiar de către donaturi care sunt catolici din întreaga lume. Totodată economia mai este susţinută şi de vânzarea de timbre poştale şi suvenituri ori taxe de intrare la muzee. Există chiar şi o bancă în Vatican care se numeşte simplu, Banca Vatican.

Cât despre turism, în Vatican ai ce vizita. De exemplu, Capela Sixtină sau Bazilica Sfântul Petru conţin cele mai frumoase opere de artă din întreaga lume. Operele sunt ale unor actori renumiţi precum Michelangelo sau Botticelli.

Ce trebuie să ştii despre Vatican, un loc sfânt
Ce trebuie să ştii despre Vatican, un loc sfânt

Dacă vrei să ajungi în Vatican în vacanţă, desigur daca ajungi în Italia, aici nu există aeroporturi. Poţi ajunge prin intermediul trenului care face conexiuneacu staţia Roma Sfântul Petru. Desigur şi calea ferată este rar folosită.

Un alt lucru interesant despre Vatican este că deţine un sistem independent, dar şi foarte modern de telefonie şi un oficiu poştal destul de dezvoltat. Ce mai are Vatican? staţie radio, site oficial şi canale TV prin satelit.

RASPUNDE

Te rog adauga comentariul tau
Introdu numele tau aici