Cunoscută sub numele de Țara Focului, Azerbaidjanul este una dintre cele mai fascinante țări din Europa. Dacă ajungeți aici bucurați-vă de trecutul bogat al tării aflate la intersecția dintre Europa și Asia,în centrul Drumului de Mătase. Aici puteți găsi frumoase moschei si rămășitele unei biserci construite de către apostolii lui Iisus. In ultimii ani țara s-a dezvoltat extraodinar de mult datorită rezervelor de petrol care au făcut ca peste noapte orasul Baku să fie supranumit și Dubai-ul Europei.  Paradoxul este că Baku, luxosul oras, este înconjurat de peisaje deșertice și pitoreștiîn timp ce Qabala și restul țării sunt chiar fertile, verzi, luxuriante și muntoase.

Orașul este modern, dar are o istorie bogată bine conservată. Oamenii sunt dispuși să ajute și sunt mereu gata să-ți dea sfaturi sau să te îndrepte în direcția cea bună, chiar dacă majoritatea nu vorbesc un cuvânt de engleză. Noi îți arătăm ce poți face într-un sejur în Baku.

1. Vizitează vechiul oraș. Orașul vechi Baku este un oraș cu ziduri construite între secolele XII și XVI și este denumit local Icheri Sheher. Datorită bogăției și valorii sale este listat ca un sit UNESCO. Puteți să apelați la un ghid însă dacă vreți să mai salvați bani puteți vizita pe cont propriu folosindu-va de un ghid audio pe care îl obtineți de la chioșcul turistic. La fel ca într-un muzeu, există puncte marcate și un itinerar pe care îl puteți urmări pentru a afla mai multe despre siturile cheie din orașul vechi din Baku.

  1. Invață istoria locului observând zidul cetății.  Zidul cetății care înconjoară orașul datează din secolul al XII-lea, dar a fost distrus și restaurat de mai multe ori de-a lungul secolelor, astfel încât cea mai mare parte a construcției datează mai mult din secolele XIII-XIV. În secolul al XVI-lea a fost construit un al doilea zid de cetate, mai mic decât cel din secolul al XII-lea, ca mijloc de a se apăra de invadatori . Ideea celor doua ziduri era ca atacatorii să fie prinși în șanțul plin cu apă care era în mijloc. În secolul al XIX-lea, cel de-al doilea zid a fost demolat, deoarece orașul a crescut odată cu boom-ul de petrol, iar zona trebuia să fie extinsă.

3. Caravanserais sunt o altă versiune nouă a hanurilor în care cei care circulau pe drumul de mătase aveau nevoie să se odihnească. Aceste localuri au apărut la acea vreme și în Maroc și India, iar astăzi au fost transformate în hoteluri foarte frumoase, istorice și chiar luxoase. Designul arhitectural este întotdeauna același indiferent de țară. O curte din mijloc era folosită pentru a găzdui animalele (cămile, cai) și camerele erau în jurul ei. În Baku veți putea vizita Bukara care găzduia creștini sau musulmani dar și Multani care era deschisă oamenilor care venerau mulți zei, adică budiștii și hindușii care erau majoritatea de atunci.

4. Turnul Maiden. Acest turn interesant este considerat a fi fost construit în secolele V sau VI, dar data exactă a construcției nu este cunoscută. Turnul Maiden este folosit ca simbol al orașului Baku și împreună cu Orașul Vechi și Palatul Shirvan Shahs este înscris ca un sit UNESCO.

 

  1. Ruinele vechi de pe piață – complexul Kanegah care este unul dintre cele mai vechi părți ale orașului vechi. Locul era o piață care era mereu pe jumatate umbrită , astfel încât vânzătorii să-și poată muta produsele la umbra când era foarte fierbinte.

 

 

6. Hadji Haid Hammam – Chiar lângă piață este un hammam numit Hadji Haid, care astăzi acționează ca un mic muzeu și magazin de suveniruri unde se pot cumpăra multe daruri drăguțe. Cupolele hammamului simbolizează soțiile proprietarului. Fiecare cupol este pentru o soție, iar dimensiunea determină dragostea pe care o are proprietarul pentru fiecare. Unele sunt foarte mari și unele sunt mici.

7. Palatul Shirvan Shahs – este un palat din secolele XV-XVI, construit de șahii care au condus Azerbaidjanul din secolul al IX-lea, când capitala a fost mutată de la Shemakha la Baku, deoarece Shemakha a suferit de cutremure și invazii turcești. Complexul este compus din nouă clădiri, inclusiv Curtea de Apel, Mormântul lui Derviș, Poarta de Est, Moscheea Shah, Moscheea Keygubad, mormântul palatului, baia și rezervorul.

8. Heydar Aliyev Center – clădirea are un design premiat în 2014 și aminteste de Guggenheim sau Opera din Sydney, insa este dificil sa fotografiati estetica cu proportii mari.

 

 

9. Mini Venice – După cum indică și numele, aceasta este o replică a Veneției cu canale și bărci mici echipate cu personalul specializat pentru o plimbare cu gondola pentru o seară plăcută.

RASPUNDE

Te rog adauga comentariul tau
Introdu numele tau aici