Gibraltar este cunoscut ca și „cheia pentru Mediterană”, fiind un fost teritoriu britanic de peste mări din 1713 după care a fost confiscat în timpul războiului succesiunii spaniole. Aproape de vârful sudic al peninsulei iberice și deasupra uneia dintre cele mai aglomerate căi navigabile din lume, „Rock of Gibraltar”, cum este încă cunoscută, se ridică din mare pe partea estică a golfului Algeciras și este legat de Spania continentală de un izmir îngust. Orașul Gibraltar se află în partea de vest a stâncii. Având în vedere apropierea de Spania putem spune că se poate arunca aproape o piatră de pe insulă pe continent așadar insula este în general ușor accesibilă cu autobuzul sau chiar pe jos de pe continent, iar portul servește drept terminal pentru navele de croazieră. Pentru o astfel de țară mică – de doar patru kilometri pătrați – Gibraltar are cu siguranță atrcții turistice la fiecare colt.

La vârful sudic al peninsulei Gibraltar este Europa Point care merită o vizită pentru farul istoric al secolului al XIX-lea, vechea capela Nuestra Señora de Europa și impresionanta Moschee a Custodelui Sfântului moschei. Zona este și locul unde veți găsi impresionanta baterie Harding, o fortificație restaurată construită în 1859 și Nun’s Well, un vechi rezervor de apă subterană. Atracțiile recent adăugate includ singurul teren de cricket al insulei și Memorialul Sikorski, un monument al unuia dintre generalii lideri ai Poloniei din al doilea război mondial, care a murit aici într-un accident aviatic în 1943. De asemenea, pentru venirea aici veți fi răsplătiți cu vederi excelente în Golful Algeciras și coasta Africii .

Gibraltar este renumit pentru maimuțele sale, singurele maimute care traiesc sălbatice în Europa. Legenda spune că dacă maimuțele vor pleca din Gibraltar, la fel vor pleca și britanicii, dar posibilitatea este extrem de mica întrucât aici există peste 300 de exemplare. Cel mai bun loc pentru a le vedea este în rezervația naturală Gibraltar, în zona Rock-ului superior al insulei. Trebuie să știți că este interzis să le hrăniți și că vă puteți trezi furați de maimuțe.

Punctul cel mai înalt al orașului Gibraltar este de aproximativ 425 de metri înălțime și merită explorat. Aici veți găsi și O’Hara Battery, o fortificație de artilerie construită în 1890. Acum deschisă publicului, merită o vizită pentru a vedea priveliști superbe din partea de sus a Rock-ului.

Nu numai că rezervația naturală Gibraltar oferă priveliști minunate, este, de asemenea, un loc bun pentru a vedea unele dintre milioane de păsări care se opresc în timp ce migrează între Africa și Europa. Conținând mai mult de 40% din insulă, rezervația include multe dintre cele mai importante atracții din Gibraltar

De asemenea aici mai puteți vizita : St. Michael’s Cave,  The Moorish Castle, Main Street and Casemates Square, Gibraltar Museum, The Great Siege Tunnels sau  Gibraltar Botanic Gardens,