Istanbulul este una dintre marile metropole ale lumii. Înființat în jurul anului 1000 î.Hr., colonia Bizanțului a crescut în Marea Capitala a Imperiului Bizantin și după cucerirea otomană a orașului și și-a păstrat locul glorios.

Pe lângă cele patru mari atracții (Aya Sofya, Palatul Topkapı, Moscheea Albastră și Marele Bazar), lăsați suficient timp pentru a explora celelalte atracții turistice pentru ca Istambul este tărâmul pe care nu vă veți plictisi nici o clipă.

 

Aya Sofya. Se spune că atunci când împăratul bizantin Iustinian a intrat în biserica finalizată pentru prima dată în 536 d.Hr., el a strigat: „Slavă lui Dumnezeu că am fost judecat demn de o asemenea lucrare. Solomon, te-am depășit!” Aya Sofya (fosta Hagia Sophia) a fost declarația impresionantă a împăratului față de lumea bogăției. Tradiția a susținut că zona din jurul tronului împăratului în cadrul bisericii era centrul oficial al lumii.

Prin transformarea sa ulterioară într-un muzeu în secolul XX, Aya Sofya a rămas unul dintre cele mai valoroase repere din Istanbul.

Palatul Topkapı. Sultanii Imperiului Otoman au domnit în acest palat glorios până în secolul al XIX-lea. Complexul vast este o expunere orbitoare a artei islamice, cu curți opulente căptușite cu lucrări complicate de tigla pictată manual, care leagă o grămadă de camere decorate somptuos, toate delimitate de ziduri și turnuri înfricoșătoare. Dacă ajungeți aici trebuie să vizitați : haremul, cea de-a doua Curte și a Treia Curte, care conținea camerele private ale sultanului.

Moscheea Albastra a fost construită între 1609 și 1616 provocând furori în întreaga lume musulmană când a fost terminată pentru că avea șase minarete (același număr ca și Marea Moschee din Mecca). Cu un al șaptelea minaret a fost în cele din urmă înzestrată Mecca pentru a opri disidența.

Imediat după Moscheea Albastră se află Bazarul Aratei – un loc minunat pentru o oprire la cumpărături deoarece magazinele de artizanat vând aici suveniruri de înaltă calitate.

 

Basilica Cistern este una dintre atracțiile turistice cele mai surprinzătoare din Istanbul. Această imensă hală subterană susținută de 336 de coloane în 12 rânduri a stocat sursa imperială de apă pentru împărații bizantini. Proiectul a fost demarat de Constantin cel Mare, dar terminat de împăratul Iustinian în secolul al VI-lea. Multe dintre coloanele utilizate în construcții au fost reciclate din structurile clasice anterioare și au sculpturi decorative. O vizită aici este foarte atmosferică pentru că sunt frumos luminate coloanele.

Hipodromul antic a fost început de Septimius Severus în anul 203 d.Hr. și completat de Constantin cel Mare în anul 330 d.Hr. Acesta a fost centrul vieții publice bizantine și scena jocurilor și curselor de car.

Muzeul de Arheologie din Istanbul este la un pas de Palatul Topkapı și reunește o gamă uimitoare de artefacte din Turcia și din Orientul Mijlociu, care străbat vasta istorie a acestei regiuni. În complex există trei secțiuni separate, iar fiecare dintre acestea merită vizitate: Muzeul Orientului Antic, principalul Muzeu de Arheologie și Pavilionul de Tiglă al lui Mehmet Cuceritorul.

Marele Bazar. Pentru mulți vizitarea obiectivelor turistice din Istanbul este la fel de importantă precum cumpărăturile, iar Grand Bazaar este locul unde toată lumea vine. Această piață masivă acoperită este primul centru comercial din lume ocupând un cartier întreg de oraș și fiind înconjurat de ziduri groase.

De asemenea puteți vizita :

 

Moscheea Süleymaniye,

Spice Bazaar,

Palatul Dolmabahçe,

Biserica Chora,

Muzeul Artelor Turce și Islamice,

Micul Aya Sofya,

Moscheea Rüstem Pașa,

Cetatea Yedikule,

Turnul Galata.

RASPUNDE

Te rog adauga comentariul tau
Introdu numele tau aici