Delhi este atât o regiune din India, cât și un oraș care dispune de două lumi foarte diferite: New Delhi și Old Delhi. Primul, inaugurat de britanici în 1931 pentru a servi drept centru imperial, este capitala modernă a națiunii și sediul guvernului, în timp ce Vechiul Delhi este considerat de mulți ca fiind inima simbolică a zonei metropolitane. Una dintre regiunile cele mai populate din lume, Delhi este un amestec îmbelșugat de tradiție și modernitate, important atât ca centru religios, dar este şi cel mai aglomerat punct de acces internațional al Indiei.

Istoria sa este la fel de veche ca și vechiul râu Yamuna, unul dintre cele mai sacre râuri din hinduism și o linie naturală ce divizează New Delhi la vest, de Delhi-ul vechi la est. Reperele pentru vizitatorii acestui oraș plin de viață, vibrant, includ industria artistică și artizanală, numeroasele sale monumente magnifice, nenumărate spectacole de artă și bucătăria excelentă, inclusiv delicatese din toate părțile Indiei. De asemenea, Delhi este paradisul amatorilor de cumpărături cu numeroase bazare și piețe, inclusiv Chandni Chowk, cea mai faimoasă zonă comercială din țară.

Frumosul Fort Roșu a fost construit de Shah Jahan în 1648 și a servit drept reşedinţa centrului de putere a dinastiei Mughal, până în 1857. Această structură uimitoare, cu zidurile înalte, placată cu gresie roșie, acoperă o suprafață de mai mult de doi kilometri pătraţi și este protejată de un șanț imens. Impresionanta intrare principală, Poarta Lahore, este numita asa după provincia din Pakistan, in timp ce Poarta Delhi, chiar mai mare decât Lahore, a fost folosită de împarat pentru procesiuni ceremoniale. Intrând prin poarta Lahore, vizitatorii ajung la Chhatta Chowk, un bazar acoperit ce datează din secolul al XVII-lea, unde pot fi achiziționate cele mai diversificate produse, începând de la mătase fină, bijuterii, pietre prețioase și argintărie, până la suveniruri și produse alimentare. Naubat Khana din Fortul Roșu a găzduit în timpurile trecute muzicienii care au performat pentru împărat, iar galeriile sale fine conțin încă multe instrumente muzicale interesante, cum ar fi cântarele, gongurile și chimvalele. Diwan-i-Am, Sala Audiențelor Publice, unde împăratul își va primi supuşii, merită să fie vizitată pentru marmura albă uimitoare.

Fortul Roşu nu trebuie omis de pe lista obisctivelor ce trebuie vizitate cel puţin o dată în viaţă pentru că sintetizează cel mai bine această lume fascinantă a Indiei, un univers aparte ce se distinge prin unicitate şi o diversitate uimitoare.