Lituania se află în nordul Europei, mai exact pe malul sud-estic al Mării Baltice. Se învecinează ca frontieră maritimă cu Danemarca şi Suedia. Poporul din Lituania este unul baltic, limba oficială este lituaniana, capitala fiind la Vilnius. Înfiinţarea statului suverna Lituania a avut lor prin semnarea Actului de Independenţă de la 1918.

Timp de 4 ani, din anul 1940 până în 1944, Lituania a fost ocupată de Uniunea Sovietică şi apoi de Germania nazistă. Chiar cu un an înainte să de desfiinţeze Uniunea Sovietică, în 1990, Lituania a devenit prima republică sovietică ce s-a declarat independentă.

Clima din Lituania este una între continentală şi maritimă. În zona de coastă temperaturile medii sunt în ianuarie de -2.5 grade iar pe timp de vară, în iulie, de 16 grade. Cât despre ninsori, în Lituania ninge anual între lunile octombrie şi aprilie. Totodată în zona de coastă sunt frecvente furtunile puternice.

Vacanţă în Lituania? Iată ce trebuie să ştii despre această ţară
Vacanţă în Lituania? Iată ce trebuie să ştii despre această ţară

Lituania este în acelaşi timp şi o ţară foarte dezvoltată din punctul de vedere al autostrăzilor. Şoselele din această ţară sunt majoritatea cu patru benzi, iar calea ferată este la fel de dezvoltată. În anul 1933 a fost fondat cel mai mare muzeu de expunere a artelor din Lituania care se numeşte Muzeul de Artă al Lituaniei. Desigur că mai există şi alte muzee destul de importante precum Muzeul Chihlimbarului din Palanga.

Bucătăria lituaniană este deosebit de specială şi cuprinde produse care sunt adaptate la climatul nordic şi umed, precum: sfeclă, secară, cartofi, verdeţuri, fructe de pădure, ciuperci sau orz. Bucătăria Lituaniei se aseamănă foarte mult cu cea scandinavă. Desigur că şi tradiţiile germane au avut o parte importantă în influenţarea bucătăriei acestei ţări, prin introducerea cărnii de porc, dar şi a felurilor de mâncare preparate din cartofi.

Sportul naţional al Lituaniei este baschetul cu care a şi câştigat de-a lungul timpului numeroase trofee şi campionate. Aici nu prea se practică însă acele sporturi de iarnă pentru că infrastructura de sporturi de iarnă este mai puţin dezvoltată în Lituania. Există însă câteva pârtii şi patinoare pentru cei care doresc să schieze când ajung în Lituania.

Ce poţi vizita în Lituania: Istmul Curonian, Ardul geodezic Struve sau Centrul vechi istoric din Vilnius.

RASPUNDE

Te rog adauga comentariul tau
Introdu numele tau aici